Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ζεληλίδη και Υπουργείου για τα πετρέλαια; Όλο το παρασκήνιο


Η επιστημονική κοινότητα της Πάτρα για ακόμα μια φορά ζει θερμές στιγμές απείρου κάλλους. Όλο το ''θερμό'' παρασκήνιο αναδημοσιευμένο από το τοπικό ιστότοπο thebest.gr


Επιστημονική μάχη με πολιτικές προεκτάσεις έχει ξεσπάσει με φόντο το Συμπόσιο Υδρογονανθράκων που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων στην Πάτρα αύριο και μεθαύριο και πρωταγωνιστή τον καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη, ο οποίος έχει πάρει πάνω του την υπόθεση της μελέτης για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή και ο οποίος έχει κάνει γνωστό το θέμα σε όλη την Ελλάδα λόγω και της συνεχούς παρουσίας του σε εκπομπές. Ο κ. Ζεληλίδης δεν θα παραστεί αύριο στο συνέδριο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την οικονομία της περιοχής και δε θα μιλήσει αν και ειδικός για το θέμα, καθώς όπως λένε οι πληροφορίες μας, έγινε έξαλλος λόγω του ότι δεν του έκανε επίσημη πρόσκληση η οργανωτικη επιτροπή του συνεδρίου αλλά ο Πρόεδρος του Γεωλογικού, γεγονός που ο ίδιος ερμήνευσε ως προσβολή.
Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει άγριος καυγάς στις τάξεις των πανεπιστημιακών, και ιδίως μεταξύ των γεωλόγων του Υπουργείου και του Ζεληλίδη, να προκληθεί πρωτοφανής  ένταση και να ακολουθήσει πόλεμος email και ανακοινώσεων, στον οποίο εμπλέκεται και ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Ζεληλίδης και Τσελέντης κάνουν λόγο για πολιτική φιέστα ασχέτων με τα πετρέλαια και αυτοονομαζόμενων "ειδικών" και επιρρίπτουν ευθύνες στο Τμήμα Γεωλογίας, επειδή συμμετέχει σε αυτήν.
Στο στόχαστρό τους συμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr έχουν μπεί όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά "ο πρώην Υφυπουργός με γνωστικό αντικείμενο τοπογράφος και πρόσφατα γεωστρατικολόγος- γεωλόγος πετρελαίων, καθώς και ο διαχρονικός- όπως τον χαρακτηρίζουν-σύμβουλος  των υπουργών". Κάνουν επίσης λόγο για πρώην μαθητές τους που  "ποτέ δεν έχουν δει πετρέλαιο στη ζωή τους,  εκπροσωπούν το τμήμα  στο Υπουργείο και έρχονται στην Πάτρα για να μας μιλήσουν για τους υδρογοναθρακες της Ελλάδας"
Σε απάντησή του ένας εκ των θιγόμενων καθηγητών ρίχνει βέλη στον Ζεληλίδη λέγοντας: "Ίσως ο Μάκης να μας πει ποιός τον δίδαξε "πετρελαιογεωλογία" αφού η δική του διατριβή ασχολείται με εδαφικούς σχηματισμούς στην Καλαμάτα, ίσως να έλαβε μέρος σε κάποιο σεμινάριο - θα χαρώ να μου το πει. Κι αφού μας κατηγορεί ως άσχετους, θα ήθελα να ξέρω με ποια ουσιαστικά προσόντα ανέλαβε το μάθημα της Γεωλογίας Πετρελαίων".
Σε άλλο σημείο εις εκ των θιγόμενων αναφέρει: "Κρίμα που ο Μάκης από προσωπικές φιλοδοξίες ορμώμενος έχασε το μέτρο. Είναι, τέλος, κρίμα που ο Μάκης αντιπολιτεύεται με τέτοιο τρόπο τον Σύλλογο που από το 1961 παλεύει για τα συμφέροντα και έχει κατακτήσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Σας καλώ λοιπόν όλους σας ακόμη και τον Μάκη, να έλθετε, να ακούσετε και να κρίνετε όχι μόνο επιστημονικά, αλλά και διαχειριστικά, τεχνικά, συμβατικά, εκπαιδευτικά και νομικά ζητήματα που ανοίγουν με την αναζήτηση υδρογονανθράκων, ένα έργο που έρχεται εις πέρας από "μη ειδικούς" αλλά κυρίως από ειδικούς, ψημένους στην πράξη, με διεθνείς περγαμηνές, οι οποίοι επέλεξαν την αθόρυβη προσφορά από την αυτοπροβολή στην τηλεόραση"!

Ομάδα Ραδιοκλινούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου